Jó volna tudni, mi kerül annyiba
 

A HÉV-ért is a beruházó fizet? címmel megjelent (március 22.) információban Vajda Pál főpolgármester-helyettes a városüzemeltetési bizottság döntésére reagált, amelyben a testület tájékoztatást kért az egykori pesti expótelkekkel kapcsolatos elképzelésekről, a leendő új Nemzeti Színház környezetének kialakításáról. A korrekt írásban olvasható egy nagyon fontos, ám homályos mondat, miszerint a bizottság ülésén ismertetett, a Főmterv által készített vélemény szerint a HÉV áthelyezése a Soroksári útra 32-33 milliárd forintba kerülne, térszint alá süllyesztéssel pedig 12 milliárdba.

Jó volna tudni, mit értenek a helyiérdekű vasút Soroksári útra való áthelyezésén, illetve, hogy hol, hogyan képzelik el a térszint alá süllyesztést. A Soroksári úton most a 2-es és a 24-es villamos jár.

Az esetleges térszint alá süllyesztés esetén, ha azt a Duna-parton képzelik el, mi lesz a Soroksári úttal? Tudnunk kell a kérdésekre a választ, hogy megítélhessük, mi minden kerül olyan sokba a Soroksári úti változatnál. A térszint alá süllyesztés költsége pedig nem azért van-e olyan alacsonyra becsülve — elhallgatva mindazt, ami vele jár mert első lépése lehetne a legújabb gigantikus metróelképzeléseknek, amikor a csepeli és ráckevei HÉV- et a Belváros alatt kötnék össze a szentendreivel, ahogy azt már az általános rendezési tervben elfogadtatták?

Benyó Bertalan

Népszabadság - Budapest melléklet, 2000-04-01 37.o.

nyitóoldal